کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها

نور پردازی سازه های پارچه ای
نور پردازی سازه پارچه ای
30 خرداد 1403
مزایای منحصربفرد نصب سازه غشایی
مزایای منحصر به فرد نصب سازه پارچه ای
30 خرداد 1403
نمایش همه

کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها

سازه‌های پارچه‌ای در فرودگاه‌ها

سازه‌های پارچه‌ای در فرودگاه‌ها

در حال حاضر کاربرد سازه پارچه ای بسیار توسعه پیدا کرده و محدود به اماکن عمومی و خصوصی مانند ویلاها، ورزشگاه ها و پارک ها نمی شود.

طرح های مورد استفاده در این نوع سازه ها با توجه به نوع کاربری آن ها، تنوع زیادی پیدا کرده اند. از جمله اماکنی که از سقف های پارچه ای در آن استفاده می شود می توان به معابر شهری، ایستگاه های مترو، پایانه های اتوبوسرانی، راه آهن و کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها اشاره نمود.

در واقع سازه پارچه ای روز به روز تولید میشود. این سازه های پارچه ای که در واقع همانند سقف چادری عمل می کنند، از نوعی پارچه پی وی سی و با الیاف شیشه ای معروف به پارچه های ETFE ساخته شده اند. این پارچه های سازه ای با توجه به نوع بافت خود، می توانند به راحتی نور خورشید را از خود عبور دهند و در مصرف انرژی، تأثیر مثبتی بگذارند.

از مزایای مهمی که کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها دارد و برای اولین بار در پروژه فرودگاه Zvartnot انگلستان پیش بینی شده بود، حفاظت کامل فرودگاه در هنگام وقایع غیر مترقبه یا اتفاقات مترقبه مانند انفجار بمب و وارد شدن شوک بالا هنگام زلزله است. این سازه غشایی کششی قابلیت جذب تکانش های ناشی از انفجار را دارد.

این تکان های شدید ناشی از انفجار احتمالی توسط پارچه سقف جذب می شود و برخلاف مصالح سفت ساختمانی، از بین نرفته، روی سر عابرین فرو نمی ریزد و تهدیدی برای پرسنل حاضر در فرودگاه به شمار نمی رود.

لازم به ذکر است که پارچه این سازه ها با استفاده از تکنولوژی نانو ساخته شده و خود تمیز شونده هستند و این مساله مزیت خیلی مهمی در مورد سازه  پارچه ای در فرودگاه ها محسوب می شود.

چون سالانه هزینه های زیادی بابت تمیز کردن و پاکیزگی و براق شدن فضاهای داخلی و خارجی فرودگاه ها هزینه می شود و کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها می تواند تاثیر بسیار مثبتی بر کاهش هزینه های جاری یک فرودگاه داشته باشد.

سازه‌های پارچه‌ای در فرودگاه‌ها-هرید سازه پارچه ای

فرم‌های مختلف کاربری سازه‌های پارچه‌ای در فرودگاه‌ها

 در کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها جهت انتقال نیروهای عمود بر پارچه مانند فشار باد به سمت بالا و یا فشار برف به سمت پایین ‌باید انحنا هایی عمود بر هم در سطح پارچه ایجاد کرد.

در ریاضیات سه بعدی به سطوحی که در هر نقطه دو انحنای عمود بر هم دارند سطوح آنتی کلاسیک می‌گویند. سطوح آنتی کلاسیک انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی سه نوع از آن‌ها که بیشتر در سازه‌  پارچه‌ای در فرودگاه ها کاربرد دارند می پردازیم. 

می‌توان با اطمینان گفت تمامی سازه‌های پارچه‌ای ساخته شده در دنیا ترکیبی از این سه فرم کلی سازه پارچه ای هستند.

1- فرم زین اسبی یا هایپربولیک

  پارچه سازه کششی

در این نوع سطح ها  بار وارده از گوشه ها انتقال پیدا می‌کند. در این نوع سطوح دو گوشه به سمت پایین و دو گوشه به سمت بالا کشیده می شود.

گوشه‌های پایینی نیروهایی به سمت بالا ایجاد می کنند و گوشه‌های بالا نیروهایی به سمت پایین را منتقل می کنند.

2-فرم خیمه یا کونیک

در این مدل سطوح نیروها با استفاده از انحناء در سطح سازه غشایی پارچه به دو سمت منتقل می‌شوند. سال‌های زیادی است این نوع از سطوح به عنوان سطوح باربر خیمه‌های موقت نیز کاربری دارد.

در این فرم تمامی نیروها به سمت لبه پایینی و لبه بالایی سطح سازه پارچه ای انتقال پیدا کرده و در آخر از راه اتصال به زمین یا ستون‌های میانی رویه مهار می‌گردد.

3-فرم آرک

مدل آرک به مدل زین اسبی شباهت زیادی دارد، با این تفاوت که لبه ‌های بالا و پایین در کنار یکدیگر قرار می گیرند. این فرم از رویه در گذشته برای انتقال بار در سقف ‌های سنتی طاق ضربی استفاده می شده‌است.

مطالب پیشنهادی:

پارچه سازی کششی چیست؟

چگونگی طراحی سازه پارچه ای

نمونه های زیبا و موفق داخلی و خارجی کاربری سازه‌های پارچه‌ای در فرودگاه‌ها

از نمونه های کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها می توان به سازه پارچه ای گیت فرودگاه بغداد به مساحت 137 متر مربع با فرم زین اسبی اشاره نمود که توسط یک شرکت ایرانی طراحی و اجرا گردیده است که در واقع یک نمونه خارجی است که به دستان توانمند مهندسان ایرانی طراحی و اجرا شده است.

همچنین فضای ورودی ترمینال فرودگاه آبادان با سایبانی به فرم زین اسبی نیز نمونه موفق دیگری از این کاربری سازه‌ پارچه‌ای در فرودگاه‌ ها است که داخل ایران و به دست مهندسین ایرانی طراحی و اجرا گردیده است.

در این سازه سقف پارچه ای ، به صورت کنسولی و با استفاده از سیستم هنگینگ طراحی گردیده است.  به جهت زیبایی بیشتر نمای سایبان ورودی، طول ۷۸ متری ساختمان فرودگاه به ۱۳ بخش ۶ متر در۶ متر تقسیم شده که هرکدام یک پارچه سایبان جدا دارند.

جهت هماهنگی با نمای مدرن ترمینال جدید فرودگاه آبادان از فرم سازه پارچه ای زین اسبی یا هایپر استفاده شده است. فرم هایپر یکی از فرم های زیبا و مدرن است. برای سایبان ورودی جهت تناسب با نمای کامپوزیت کرم رنگ ساختمان، از پارچه سازه کششی به رنگ کرم استفاده شده است.

نمونه موفق دیگری از کاربری سازه پارچه ای در فرودگاه ها می توان فرودگاه بین المللی دنور در ایالت کلرادو آمریکا را نام برد که حدود 27 سال است پا برجا و استوار ایستاده است. این فرودگاه به لحاظ وسعت سومین فرودگاه بزرگ جهان است.

سقف فایبر گلاس با روکش تفلون این فرودگاه به شکل قله کوه های راکی در زمستان طراحی شده است و تحت شرایط آب و هوایی شدید آن کشور هنوز هم استوار و محکم باقی مانده است.

علاوه بر این ترمینال فرودگاه جده در عربستان که همگی استحضار دارید در یک ماه از سال تبدیل به شلوغ ترین ترمینال مسافری جهان می شود.

این فرودگاه مساحتی بالغ بر 44 هکتار دارد. گرمای هوا مانع ایجاد هرگونه سقف فلزی برای این ترمینال بود. شرکت های اسکیدمور و مریل کار طراحی و اجرای پوشش سقف این فرودگاه را برعهده گرفتند.

سازه پارچه ای به کار رفته در آن به وسیله لایه ای از تفلون پوشیده شده و حجم زیادی از آفتاب را منعکس میکند. پارچه آن قابل شستشو است و به خاطر جنس تفلون آن گرد و غبار محیط را به خود نمی گیرد و نوع سایبان برای حرارت بالای صحرای عربستان مناسب است.

سازه‌های پارچه‌ای در فرودگاه‌ها- سازه کششی

اگر نیاز به مشاوره های بیشتری در مورد سازه پارچه ای در فرودگاه ها دارید، می توانید با مشاوران ما در دیکسون از طریق لینک زیر در تماس باشید.

  پارچه برزنت چیست؟

دیکسون تولید کننده انواع سازه های پارچه ای، پارچه ترانزیتی، سازه چادری و… می باشد.